Tippek, tanácsok, ötletek a statisztikai elemzéshez

A statisztikai elemzés igen gyakran funkcionál az elsődleges kutatáson alapuló szakdolgozatok gerinceként. Ezért kiemelten fontos, hogy figyelmet fordíts rá: ha hibát vétesz, az egész fáradságos munkád értékét veszítheti a bírálók szemében. A cikkünkben összegyűjtött statisztikai elemzés tanácsok segítségével szerencsére jóval magabiztosabban vághatsz bele ebbe az izgalmas kihívásba!

Statisztikai elemzés tanácsok: így kezdd

Ha a statisztikai elemzést saját kutatásod alapján csinálod, kulcsfontosságú, hogy a kérdőívek/interjúk kérdései, összetétele a hipotézisedhez, kutatási célodhoz igazodjon! A statisztikai elemzés tanácsok megfogadásával együtt jó, ha tudod, hogy a koherencia, a logikus felépítés ugyanis a legfontosabb szempont, ami alapján értékelik majd a munkádat. A kutatási módszer kiválasztására ne görcsölj rá, válaszd azt, amelyik a témához jól használható és szimpatikus – megfelelő kódolással bármelyik alkalmas arra, hogy eredményeit statisztikai szempontból elemezd.

 

Statisztikai elemzés tanácsok az adatbázis tisztításához

Ha készen vagy a kérdőívek vagy interjúk elkészítésével, a következő lépés, hogy “megtisztítsd” az adatbázisodat a minél pontosabb eredmény érdekében. Ehhez az kell, hogy megvizsgáld, mennyire értékelhetőek a kapott adatok. Feltétlenül szabadulj meg például a duplikált vagy hiányosan kitöltött kérdőívektől, mert torzíthatják az eredményt!

 

Statisztikai elemzés tanácsok a kódoláshoz

A statisztikai elemzés tanácsok közül az egyik legfontosabb, hogy ne bagatellizáld el a kódolás fontosságát! Ez a lépés nem azért nehéz, mert különösebben bonyolult agymunkát igényelne (bár a logika és a következetesség természetesen itt is fontos), hanem mert figyelmet és időt igényel, hogy a szöveges eredményeket számszerű adatokká alakítsd. Már a szakdolgozat készítésének időbeosztása közben kalkulálj azzal, hogy erre bizony időt kell szánni!

 

Statisztikai elemzés tanácsok az adatbázis készítéshez

Az adatbázis készítés szintén figyelmet igényel, de a kódoláshoz hasonlóan ez is “csak” magad miatt: a bírálók biztosan nem fognak azzal időt tölteni, hogy értékeljék a statisztikai háttérmunkát, de az eredmények tisztasága szempontjából fontos, hogy átláthatóan dolgozz. Általános tanács, hogy a sorokban legyenek a válaszok, az oszlopokban pedig a változók.

 

Statisztikai elemzés tanácsok az eljárás és a program kiválasztásához

Annak érdekében, hogy kiválaszd a témaválasztásodhoz ideális eljárást, mindenképp beszélj részletesen a konzulenseddel! Ő lesz az, aki személyre szabott statisztikai elemzés tanácsok birtokában van. Valószínűleg a korreláció számítást, a regresszió számítást, vagy a pont és intervallumbecslést fogja javasolni. Az elemző programok közül (SPSS, Polystat, Excel, eViews, Matlab, stb) a legjobb, ha azt választod, amelyikkel már volt dolgod tanulmányaid során.

 

Statisztikai elemzés tanácsok az eredmények bemutatásához

A statisztikai elemzés tanácsok gyakran átsiklanak a prezentáció fölött, pedig ez is kiemelten fontos. Eredményeidet mutasd be látványosan, de elegánsan táblázatok, grafikonok formájában. Ha megteszed, értékesen illusztrálják majd az eredményekből levont következtetéseidet.

A statisztikai elemzés tanácsok mellett átfogóbb segítségre lenne szükséged? Keresd bizalommal a Dolgozatírás csapatát!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd