Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

A kérdőív elemzés sokak számára nagy falatnak tűnik, pedig ha tudjuk, hogyan fogjunk hozzá, rájövünk, hogy nem is olyan bonyolult. Kövesd a következő 10 pontot, hogy ne okozzon nehézséget a kérdőív elemzés folyamata!

 

  1. Először is zárjunk le a kérdőívet, ellenkező esetben folyamatosan érkeznek majd új kitöltések és nem lesz azonos az egyes kérdéseknél látható kitöltések száma. Ez okozhat gondokat a kérdőív elemzés során, így tehát mielőtt nekilátunk a munkának, bizonyosodjunk meg róla, hogy már nem érkezhetnek újabb válaszok.
  2. Tekintsük át a statisztikai adatokat, azaz hogy milyen korú, nemű, anyagi helyzetű válaszadók töltötték ki kérdőívünket és írjunk róla egy rövid összefoglalót a kérdőív elemzés elejére.
  3. Azt is tűntessük fel, hogy mennyi válasz érkezett a kérdéseinkre. Ha összehasonlító elemzést készítünk (például vizsgáljuk az Y- és a Z-generáció szokásait is), akkor külön-külön írjunk erről, illetve törekedjünk arra, hogy közel azonos legyen a különböző csoportok válaszainak száma.
  4. Ezt követően kezdődhet maga a kérdőív elemzés. Haladhatunk sorban – kérdésenként, vagy először elemezhetjük a hipotéziseinkhez kapcsolódó kérdéseket Érdemes inkább sorban haladni, mert a végén még úgyis visszatérünk a hipotézisekre.
  5. A kérdőív elemzés során nem elég leírnunk a nyers adatokat, következtetéseket, ok-okozati összefüggéseket kell levonnunk a válaszokból. Célszerű a kutatási részt a szakirodalom feldolgozása után elkészíteni, hiszen így már rendelkezni fogsz rálátással a témára és könnyebb lesz megtalálnod a kapcsolódási pontokat.
  6. Ne csak szövegesen értékeljük a kérdőív válaszait. A kérdőív elemzés részeként bátran alkalmazzunk diagramokat és grafikonokat, hiszen nem csak színt visznek a munkánkba, de az érthetőséget és az átláthatóságot is növelik. Akár minden kérdéshez hozzárendelhetünk egy-egy ábrát, de a témához legszorosabban kapcsolódó és a hipotéziseinkkel összefüggő kérdéseket mindenképp szemléltessük diagrammal is!
  7. Ha összehasonlító kutatást végzünk, akkor érdemes az összehasonlítani kívánt diagramokat egymás mellé helyezni, így szemléletesebb és egyszerűbb lesz a válaszok összevetése.
  8. Miután végig mentünk az egyes kérdésekre adott válaszok elemzésén, emeljük ki, hogy mely válaszok erősítették, avagy cáfolták meg hipotéziseinket, hogyan kapcsolódik ez a szakirodalomhoz és milyen következtetések vonhatók le belőle. A hipotézisek megválaszolására mindenképp fektessük nagy hangsúlyt a kérdőív elemzés során.
  9. Foglaljuk össze a kérdőív válaszai alapján megszerzett információkat. Emeljük ki azokat, amelyek összhangban állnak a szakirodalom feldolgozásával, és azokat, amelyek nem egyeznek vele. Keressünk összefüggéseket a válaszok között, ha valamit meglepőnek találunk, akkor fejtsük ki, hogy mi lehet ennek az oka. Hangsúlyozzunk ki minden olyan eredményt, ami fontos lehet a téma szempontjából.
  10. Végezetül tegyünk javaslatot a témában. Ez lehet egy további, fókuszáltabb kutatás szorgalmazása, de konkrét ötlet is, arra vonatkozóan, hogy hogyan hozhatnánk ki a legtöbbet az adott szakterületből a megszerzett információink alapján.

Ugye, már nem is tűnik olyan bonyolultnak a kérdőív elemzés? Ha további segítségre van szükséged, bátran fordulj hozzánk elérhetőségeink egyikén!

Hogyan készítsünk kérdőívet?

Kérdőív elemzés minta – így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd