Kérdőív elemzés minta – így építsd fel az elemzésed

Ha olyan kérdőív elemzés mintát keresel, amelyben az egész kutatási fejezet felépítéséhez segítséget kapsz, akkor jó helyen jársz! Kérdőív elemzés mintánk segítségével pontról-pontra láthatod, hogy mit kell tartalmaznia a kutatás résznek. Vágjunk is bele!

Bevezetés

A kutatási rész bevezetésébe írd le, hogy mi a célod a kutatással, miért az adott kutatási téma mellett döntöttél. Fejtsd ki, hogy miben más a kutatásod az eddigi hasonló kutatásokkal szemben. Írd le mitől aktuális és milyen hasznot hozhat a szakterület számára. A célkitűzések megfogalmazásának részeként állítsd fel a hipotéziseket, illetve a kutatási kérdéseket, hiszen tulajdonképpen a kutatás célja az, hogy ezekre az állításokra, illetve kérdésekre választ kapj.

A kutatás módszertana

A kérdőív elemzés mintánk második eleme a kutatás módszertana, hiszen erről mindenképp szót kell ejtened a primer kutatásról szóló fejezetben. A kérdőíves vizsgálódás módszertanát szakirodalmak segítségével járd körül. Olvass el több marketing- vagy piackutatásról szóló könyvet, hogy rálátásod legyen arra, hogy miként érdemes felépíteni a kérdőívet.

A kutatás körülményei

A módszertan után a kutatás körülményei rész következik. Ebben a fejezetben azt kell leírnod, hogy mikor történt a kutatás (ide érdemes időintervallumot írni), hol történt a kutatás (például online, a Google Űrlapok segítségével), és kik voltak a válaszadók (például olyan 18-25 évesek, akiket a közösségi média felületek segítségével vontál be a kérdőív kitöltésébe).

A kérdőív válaszainak elemzése

Negyedik elem a kérdőív elemzés mintában a kérdőív válaszainak vizsgálata. Ehhez először le kell zárnod a kérdőívet, hogy ne érkezhessen több válasz. Ezt követően a statisztikai adatokról érdemes szót ejtened, majd elkezdheted kielemezni a kérdőív különböző kérdéseire kapott válaszokat. Ne csak nyers adatokat szolgáltass, hanem keress összefüggéseket és vonj le következtetéseket a válaszokból. Színesítsd az elemzést ábrákkal és grafikonokkal. A hipotézisekre vonatkozó kérdésekre kapott válaszokra kiemelt figyelmet fordíts, hiszen ez adja kutatásod lényegét.

Hipotézisek megválaszolása

Ha a kérdések válaszainak elemzésével végeztél, akkor válaszold meg hipotéziseidet. Minden hipotézisnél emeld ki, hogy mely kérdésekre adott válaszok alapján hozod meg az ítéletet, szúrd be a vonatkozó ábrákat ide is, hiszen így lesz átlátható és könnyen követhető a hipotézisek megválaszolása rész is.

Összefoglalás, javaslattétel

A kérdőív elemzés minta utolsó pontja az összefoglalás, illetve javaslattétel. Ebben a részben foglald össze a legfontosabb eredményeket, és emeld ki az ellentmondásokat. A javaslattétel a kutatás lezárásának fontos része, hiszen ezzel bizonyíthatod, hogy hozzá tettél szakterületedhez kutatásoddal. A javaslat vonatkozhat egy mélyebb vizsgálódás előkészítésére, de konkrét ötlet is lehet a témához kapcsolódóan.

Mint a kérdőív elemzés mintában láthatjuk a primer kutatások elemzése, így a kérdőív elemzése is több fejezetből épül fel. Mindegyik fejezet lényeges, így fordíts kellő figyelmet megírásukra. Ha kérdésed adódott, segíthetünk valamiben, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hogyan készítsünk kérdőívet?

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd