A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

A kérdőív a legnépszerűbb primer kutatási módszer a szakdolgozatok esetében. Ez nem meglepő, hiszen elkészítése egyszerű és gyors, könnyen levonhatók a következtetések segítségével. Azonban számos buktatója lehet a kérdőív készítésnek. A rosszul megválasztott kérdések, nem megfelelő válaszlehetőségek megadása csak néhány a munka során elkövethető hibák közül. Kérdőív készítés mintánk segítségével elkerülheted a hibákat és értékes kutatást hozhatsz létre. Vágjunk is bele!

 

  1. Hipotézisek/kutatási kérdések megfogalmazása

Az első és a legfontosabb, hogy tudjuk mit akarunk kutatni. Érdemes hipotéziseket vagy kutatási kérdéseket megfogalmazni. Olyan állításokat vagy kérdéseket, amelyeket vizsgálni szeretnénk kérdőívünk segítségével. A hipotézisek, illetve kutatási kérdések száma ideálisan 3-5 közé esik. Hiszen az sem jó, ha túl kevés állítást fogalmazunk meg, mert akkor nem lesz mit kutatni, de az sem, ha túl sokat, mert ebben az esetben nagyon hosszú kérdőívet kell készítenünk.

  1. Bevezetés

Mindenképp írjunk bevezetést, amelyben elmondjuk, hogy kik vagyunk, milyen oktatási intézménybe járunk és milyen kutatásban kérjük a válaszadók segítségét. Az sem árt, ha leírjuk, hogy körülbelül mennyi időt vesz igénybe a kérdőív kitöltése. Így a kitöltők rálátást kapnak arra, hogy mi vár rájuk, és szívesebben fognak hozzá a munkához.

  1. Anonimitás

Nem véletlenül szerepel az anonimitás a kérdőív készítés mintánkban, hiszen rendkívül fontos, hogy biztosítsuk a kitöltőket arról, hogy válaszaik nem lesznek beazonosítva az elemzés során. Ez azért lényeges, mert sokkal őszintébb válaszokat kaphatunk, abban az esetben, ha nem tartanak attól a megkérdezettek, hogy véleményük hozzájuk kapcsolhatóan publikus lesz.

  1. Statisztikára vonatkozó kérdések

Egyes szakirodalmak szerint érdemes a kérdőív elejére elhelyezni a statisztikára vonatkozó kérdéseket, mintegy bevezetésként, ráhangolódásként a kérdőív kitöltésére. Más irodalmak alapján először a téma szempontjából lényeges kérdésekre fókuszáljunk, és csak a kérdőív végén kapjanak helyet a statisztikára vonatkozó kérdések. Összességében tehát a kutatóra van bízva, egy a lényeg: ne feledkezzünk meg róluk.

  1. A kérdések sorrendje

Úgy gondoljuk, hogy egy valamire való kérdőív készítés minta kitér a kérdések sorrendjére is, hiszen sokan nem fordítanak kellő figyelmet rá, így kaotikussá válik a kérdőív. Fontos, hogy először az általános kérdéseket tegyük fel, majd a személyes használatra és attitűdre vonatkozó kérdések következzenek. A jó kérdőív lágyan vezeti át a kitöltőt az egyik kérdéstől a másikhoz. Igyekezzünk az egy téma köré csoportosuló kérdéseket egymás után feltenni, építsük fel logikusan, átláthatóan kérdőívünket.

  1. Fókuszált kérdések

Fókuszáljunk a hipotéziseinkre és kutatási kérdéseinkre. Mindenképpen helyezzünk el hipotézisenként 2-3 olyan kérdést a kérdőívünkbe, amelyekkel állításainkat igazolhatjuk vagy elvethetjük. Fontos, hogy ne csak egy kérdés válaszai alapján akarjunk megválaszolni egy feltevést, hanem minimum 2-3 kérdés kapcsolódjon minden hipotézishez, hiszen így tudunk releváns információhoz jutni.

  1. A kérdések mennyisége

Általában egy 20-25 kérdésből álló kérdőív tökéletesen elegendő szakdolgozatok esetében. Ilyen mennyiségű kérdéssel jól körüljárható a téma és kutatási kérdéseinkre is választ kaphatunk.

  1. Kérdéstípusok

Az egyik legfontosabb elem kérdőív készítés mintánkban a kérdés típusok megválasztása. A könnyebb elemzés érdekében célszerű zárt kérdéseket alkalmazni. Változatos kérdéstípusokat használjunk, hogy fenntartsuk a válaszadók érdeklődését. Egy és többválasztós, skála és rangsor kérdéseket egyaránt helyezzünk el kérdőívünkben. Gondoljuk végig, hogy milyen kérdéstípussal kaphatjuk meg a legpontosabb választ az adott kérdésre és azt alkalmazzuk.

  1. Tegeződés vagy magázódás

Hogy tegező vagy magázó formát alkalmazzunk e kérdőívünkben nagyban függ a célcsoporttól. Ha a fiatalabb generációk véleményére vagyunk kíváncsiak, akkor bátran tegyük fel a kérdéseket tegező formában, de ha az idősebb generációkat célozzuk, akkor érdemes a hivatalosabb, magázódó formát választani.

  1. Lezárás

Kérdőívünk végén röviden köszönjük meg a kitöltést a válaszadóknak.

Bízunk benne, hogy segítségedre lesz a fenti kérdőív készítés minta. Ha kérdésed akad, bátran fordulj hozzánk segítségért!

Hogyan készítsünk kérdőívet?

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd