Milyen szempontok alapján értékelheted a kérdőíved?

A kérdőívezés népszerű kutatási módszer a szakdolgozat írók körében, hiszen értékes adatokkal szolgálnak a kutatási kérdés megválaszolásához. Sikeréhez elsősorban az szükséges, hogy a kérdőív elemzés szempontjai következetesek legyenek. Cikkünkben ehhez adunk néhány tanácsot!

Kérdőív elemzés szempontjai: a demográfia

 

Kezdjük a nulladik lépéssel: a válaszadók korára, nemére, végzettségére, átlagkeresetére vonatkozó, azaz a demográfiai kérdések mindenképp fontosak a kérdőív elemzés szempontjai között. Fontos kontextust adnak a válaszok kiértékelésénél, és további kutatás jó alapját jelenti, ha segítségükkel plusz összefüggések nyomára akadsz.

 

Kérdőív elemzés szempontjai: indulj ki a hipotézisedből!

 

A statisztikai elemzés és a kérdőív elemzés szempontjai olyan elemei a szakdolgozatodnak, amelyeket érdemes jó előre meghatározni. Fontos, hogy a hipotézisedet, problémafelvetésedet maximálisan szem előtt tartsd amikor választasz: így érheted el, hogy az alkalmazott módszereid valóban arra a kérdésre segítsenek választ találni, amelyet elterveztél. Ennek érdekében azt ajánljuk, hogy egyeztess a konzulenseddel, bátran kérd ki a részletes véleményét! Tapasztalatával és személyre szabott tanácsaival hozzásegít ahhoz, hogy zökkenőmentes legyen a munkád. Ha a konzulensed nem bizonyul segítőkésznek vagy épp együttműködőnek, akkor ajánlott külső segítséget igénybe venni.

 

Kérdőív elemzés szempontjai: a kódolás első lépései

 

Mivel ez az egyik leggyakoribb kérdőívezési forma, cikkünkben feltételezzük, hogy zárt kérdéseket használtál (azaz megjelölhető válaszlehetőségeket adtál meg). Ennek a megközelítésnek az az egyik előnye, hogy a kérdőív elemzés szempontjai ott hevernek előtted: a kódolási segédletet előre elkészítheted magadnak, így kevesebb az esélye, hogy később összezavarodsz. A kódjaid kategóriákból kell, hogy álljanak (pozitív-negatív tapasztalat), amelyeket konzisztens módon végigviszel a teljes elemzés során.

 

Kérdőív elemzés szempontjai: ne hagyd ki az adattisztítást!

 

Ahhoz, hogy a jól elkészített kódolás előnyeit élvezhesd az elemzés során, alapos adattisztítást kell végezned. Hogy mit is jelent ez pontosan? Nem mást, mint hogy ki kell szelektálnod azokat az adatokat, amelyek az elemzéshez nem relevánsak. Tipikusan ilyenek például a be nem fejezett, vagy duplikált kérdőívek (ha például ugyanazon válaszadó kétszer, vagy akár többször is kitöltötte a kérdőívet). Meg kell győződnöd egyrészt arról, hogy az adatállományban csak a megengedett kódok szerepelnek, másrészt pedig arról, hogy csak a valóban releváns esetekben szerepel-e kódszám az adott változóknál. A kérdőív elemzés szempontjai ezek a leginkább kihagyhatatlan lépések.

 

Kérdőív elemzés szempontjai: ne légy túl magabiztos!

 

Ne érts félre minket: igenis vágj neki bátran az adatok elemzésének, de ne hagyd, hogy egy előzetes feltételezés, vagy az elemzés közben kialakult “nyomon vagyok” érzés félrevigyen! A kérdőív elemzés szempontjai között az is kiemelten fontos, hogy amennyire lehet, próbálj meg elfogulatlan maradni.

 

A kérdőív elemzés szempontjai nem nyújtanak elég támpontot? Ha több segítségre van szükséged, keresd a Dolgozatírás csapatát!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd