Házi dolgozat készítés hatékonyan

Házi dolgozat készítéssel a középiskolai és felsőoktatási tanulmányaink alatt is találkozhatunk. Bár terjedelmét tekintve néhány oldalas műről van szó, mégis kihívást jelenthet. Gyakran pont amiatt, hogy röviden, ám körültekintően kell fogalmaznunk, értéket kell képviselnie a munkánknak. Cikkünkben megmutatjuk, hogy a házi dolgozat készítés hogyan valósulhat meg hatékonyan!

 

Amin sok múlik: a tervezés

 

A tervezés lényeges lépés a házi dolgozat késztés előtt, hiszen ha jól megtervezed a munka folyamatát, akkor egy iránytűt tarthatsz a kezedben. Szánj időt a téma kiválasztására, a kutatómunka elvégzésére, a házi dolgozat írására és az ellenőrzésére, átolvasására is!

 

Két tippünk van a tervezés elősegítésére: az egyik a már jól ismert 10-30-40-20 elv, amely abban segít, hogy az egyes részekre hány százalékot szánj a teljes házi dolgozat készítésre szánt időből.

  • Téma kiválasztása – 10%
  • Kutatómunka – 30%
  • Dolgozat írás – 40%
  • Ellenőrzés, átolvasás – 20%

 

Másik tippünk a házi dolgozat készítésre szánt teljes idő 1,5-ös szorzóval való kiszámítása. Ez azt jelenti, hogy az összes időt, amelyet az egyes részekhez rendelsz, szorozd be másféllel – ennyi időt vesz majd igénybe a házi dolgozat készítése. Azért célszerű így számolni, mert gyakran előfordul, hogy nem jól mérjük fel a dolgozat írás idő igényét, illetve így nem kell kétségbe esnünk akkor sem, ha közbejön valamilyen nem várt „időrabló” esemény.

 

Ne hasalj el már az elején: a témaválasztás buktatói

 

A témaválasztás esetében ügyelj arra, hogy olyan témát válassz, ami közel áll hozzád és valóban érdekel. Ellenkező esetben döcögősen fog menni a házi dolgozat készítés folyamata, hiszen nehéz olyan dologgal foglalkozni, ami nem érdekel bennünket.

 

Az érdeklődési köröd mellett érdemes azt is figyelembe venned, hogy rendelkezésedre álljon kellő mennyiségű szakirodalom a téma feldolgozásához. Házi dolgozat készítés esetében általában néhány megadott téma közül választhatunk, amelyeket valószínűleg azért adott meg az oktató, mert tudja, nem lehetetlen forrásanyagot találni hozzájuk. Ennek ellenére javasoljuk, hogy nézz utána a fellelhető információknak, mielőtt leadod a voksod.

 

A házi dolgozat készítés lényegi része: az írás

 

Ha megfelelően választottál témát, akkor rendelkezésedre áll egy jókora mennyiségű forrásanyag. Kezdődhet is a feldolgozása, azaz a házi dolgozat írás.

 

Az írás során ügyelj arra, hogy ne csak leírd egymás mellé a szakirodalomból és egyéb forrásokból merített gondolatokat, hanem hasonlítsd össze a különböző elméleteket, vesd össze a szerzők meglátásait. A házi dolgozatod akkor lesz értékes, ha elemző módon írod meg. Színesítheted dolgozatod statisztikai adatokkal, táblázatokkal és grafikonokkal. A szemléltető elemek sokat dobnak a munkádon, így érdemes ezeket is figyelembe venned a házi dolgozat készítés során.

 

Ne hagyd az utolsó pillanatra: a házi dolgozat átolvasása

 

A házi dolgozat készítés fontos része a kész mű átolvasása, ellenőrzése. Ebben az esetben fordíts figyelmet a helyesírásra és a nyelvhelyességre, de a megfelelő hivatkozási formára is ügyelj. Ha kimaradtak fontos gondolatok, vagy nem kapcsolódnak egymáshoz az egyes részek, akkor az ellenőrzés során még lehetőséged nyílik kijavítani. Éppen ezért nem javasoljuk, hogy az utolsó pillanatra hagyd az átnézését!

 

Jó munkát kívánunk!

 

Ha kérdésed adódott, vagy segítségre lenne szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot, szakértő kollégáink segítenek a házi dolgozat készítés folyamtában!

 

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd