Az esszéírás szabályai

Nyakadon egy újabb esszé határidő, és hirtelen azt sem tudod, mihez kapj? A jó hír az, hogy az esszéírás szabályai inkább sorvezetőkként segítenek az utadon, mint koloncként a nyakadban. Mai útmutatónkat elolvasva önbizalommal telve vághatsz neki a következő feladatnak!

 

Esszéírás szabályai: legyen célod!

 

Az esszé műfajilag megkövetelt célja, hogy egy jól meghatározott problémát, egy jelenséget, vagy egy logikusan alátámasztott érvelést mutasson be lényegre törő, ugyanakkor részletes formában. Ezen sokszor nem is kell sokat gondolkodnod, mert számos esetben előre meghatározott kérdésre kell válaszolnod, vagy egy megadott kérdéssorból kell választanod. Mindenképp azt válaszd, ami hozzád a legközelebb áll, ami a legjobban érdekel! Ha így teszel, az esszéírás szabályai gyerekjátéknak fognak tűnni, hiszen a célodhoz visznek közelebb, nem egy muszáj-feladat plusz terhei.

 

Esszéírás szabályai: tervezd meg az életed!

 

Az esszé határidejét pirossal írd be a naptárba – és indulhat a visszaszámlálás! Ez természetesen nem azt jelenti, hogy kezdj el stresszelni, és az eltelt napokat nézve hágjon tetőfokára a szorongásod – épp ezt szeretnénk elkerülni. Az esszéírás szabályai közül az egyik legfontosabb, hogy oszd be az idődet! Első lépésként remek, ha a rendelkezésre álló napokat háromfelé osztod: szánj néhányat a források kutatására, az idő nagy részét fordítsd magára a megírásra, és kalkuláld bele az utólagos szerkesztést, átnézést is. A pontos beosztást legjobb, ha a vázlatod alapján készíted el.

 

Esszéírás szabályai: készíts vázlatot!

 

A vázlat az esszéírás egyik alapvető lépése: hidd el, rengeteget fog segíteni, hogy tisztábban láss. Azonban kis időre felejtsd most el a bevezetés-tárgyalás-bevezetés felosztást, ne ezzel kezdd! Indulj ki a választott/megadott témádból, és készíts gondolattérképet! Mi az, ami eszedbe jut, milyen kérdések vetődnek fel benned? A források elolvasása alapján melyek azok az összefüggések, amelyek fontos elemei lehetnek a diskurzusnak? Milyen kérdéseket szeretnél megválaszolni? Ha ezeket átgondoltad, nyugodtan rajzolj akár egy tényleg térképre emlékeztető ábrát magadnak! Ez alapján már könnyű lesz elkészíteni az esszéírás szabályai szerint elvárt bevezetésre, tárgyalásra, befejezésre épülő vázlatot.

 

Esszéírás szabályai: szerkessz szigorúan!

 

Ahhoz, hogy elkerüld a leadás után jelentkező stresszt, légy önmagad szigorú bírálója! Persze ne akadj fenn a legapróbb hibákon, ne stresszeld túl. De ha befejezted az írást, fél-egy nap pihenő után próbáld meg egy olyan javító tanár szemszögéből elolvasni, aki az esszéírás szabályai alapján értékeli a munkádat. Igyekezz kiszűrni a helyesírási, nyelvhelyességi hibák többségét! Győződj meg arról, hogy a levezetésedben nincsenek logikai bukfencek! Jelöld pontosan a forrásokat: az esszéírás szabályai általában megkövetelik a szövegközi hivatkozásokat, de ha ez a te intézményedben egyelőre nem is elvárás, az esszé végén mindenképp legyen pontosan összeállított irodalomjegyzék.

 

Már álmodból felkeltve is az esszéírás szabályai járnak a fejedben, mégsem jutsz dűlőre? Segítünk, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd