Az esszéírás minta, amit eddig kerestél

Az esszéírás sztresszes folyamat: pontos időbeosztást, határozott témaválasztást igényel. Ha rendelkezésedre áll egy jól használható esszéírás minta, az persze nagyban megkönnyíti a dolgod. Mi szurkolunk neked: íme, egy olyan esszéírás minta, ami egész biztosan a segítségedre lesz!

Esszéírás minta: a tökéletes bevezetés

 

Tekints úgy a bevezetésre, mintha idegenvezető lennél! Talán furán hangzik, de elsősorban ne annak a tapasztalt, felkészült tanárnak írj, aki majd javítja a munkádat, hanem olyasvalakit képzelj el célközönségként, akinek ugyan vannak alapvető ismeretei a témáról, de be kell neki mutatni a kontextust. Egy jó esszéírás minta szerint ez a bevezetés célja! Az a legjobb taktika, ha ezt a szakaszt hagyod a legvégére – hidd el, sokkal könnyebb dolgod lesz. A bevezetésbe ugyanis érdemes belefoglalni a fő problémafelvetést vagy a kérdést, amire keresed a választ: kiemelten fontos, hogy ezeket térben és időben is elhelyezd. Emellett pedig érdemes kitérni főbb szempontokra, amiket tárgyalsz, esetleg röviden utalni a (tudományos) diskurzus előzményeire, amelyeket a forrásokban olvastál.

 

Esszéírás minta: a minden részletre kiterjedő tárgyalás

 

Most következik a munkád tartóoszlopa, a lényeg, esszéd testének gerince!

A bevezetésben távolabbról mutattad be a témát -a tárgyalás első szakaszában ezért lényeges, hogy pontosan definiáld. Miután ezzel megvagy, foglalj írásodba egy néhány mondatos előzetest is: egy ideális esszéírás minta magában foglalja a vizsgálati szempontok bemutatását. Ha ez megvan, nincs más hátra, minthogy a bemutatott vizsgálati szempontok alapján pontosan, következetesen elemezd a problémát, körbejárd a kérdést, amit a bevezetésben felvázoltál! Figyelj arra, hogy logikusan érvelj, és ne hagyd ki a leginkább meghatározó nézőpontokat, amelyekről a forráskutatás során olvastál.

 

Esszéírás minta: a méltó befejezés

 

Az esszéírás minta szerint az utolsó szakasz, a befejezés az összegzés célját kell, hogy szolgálja. Ennek megfelelően foglald össze mindazt, amit a tárgyalásban kifejtettél! Majd ez alapján jöhet az utolsó felvonás: néhány sorban lehetőséged van leírni a saját véleményedet is, illetve akár felvetni egy másik nézőpont lehetőségét is, amit egy későbbi esszében szívesen kifejtenél. Fontos, hogy mindenképp vonj le következtetéseket, enélkül ne tekintsd befejezettnek az esszét!

 

Esszéírás minta: az utolsó simítások

 

Ha mindezzel megvagy, és időd engedi, aludj rá egyet! Kipihent aggyal pedig nézd át a munkádat, mielőtt beadnád. A zavaró nyelvhelyességi, helyesírási hibák kiszűrése is fontos, de elsősorban azt tartsd szem előtt, hogy az írásodban helyet kapott-e az esszéírás minta minden fontos pontja. Ügyelj az arányokra is: értelemszerűen a tárgyalás terjedelme legyen a leghosszabb!

 

Jól jönne egy személyre és témára szabott esszéírás minta – vagy egy kis segítség az írásban? Ne habozz, vedd fel a kapcsolatot a Dolgozatiras csapatával!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd