Az esszéírás menete lépésről lépésre

Az esszéírás visszatérő vendég tanulmányaink során, így érdemes megbarátkoznunk vele és örömmel fogadnunk. Ha még nem írtál esszét, akkor nehéz feladatnak tűnhet, de amint közelebbről is megvizsgálod, rájössz, hogy nem is olyan vészes. Cikkünkben bemutatjuk az esszéírás menetét lépésről lépésre, hogy belőled is profi esszéíró váljon!

 

Célkijelölés

Az esszé témáját bizonyára kijelölte az oktatód, így ezen nem kell gondolkodnod. Azt viszont mindenképp tartsd szem előtt, hogy az esszé célja egy probléma logikusan alátámasztott érvekkel lényegretörően, ám részletes formában történő bemutatása. Az esszéírás menetének első lépése tehát a probléma felvázolása, majd ez után következhet a részletes kifejtés.

Tervezés

Még mielőtt belekezdenél a probléma körüljárásába, lényeges, hogy kész tervvel rendelkezz! Akár egy, akár többoldalas esszé írása a feladat, érdemes megtervezned az esszéírás menetét.

Először is készíts vázlatot. A vázlat segítségével át fogod látni, hogy pontosan milyen részek kidolgozása vár rád. Mint egy jó sorvezető segítségedre lesz az esszéírás menete során. Nézd át a rendelkezésedre álló forrásokat: a tananyag kapcsolódó részeit és az egyéb internetes forrásokat. Így már kapsz egy képet arról, hogyan is fog felépülni az esszéd. Nincs más dolgod, mint a jó ismert bevezetés-tárgyalás-befejezés szerkezethez hozzárendelni címeket és alcímeket.

Ha felállítottad az esszéd vázát, akkor túl vagy az esszéírás menetének egyik fontos lépésén. Következhet az időbeosztás. Az egyes részek mellé írd oda, hogy körülbelül mennyi időt vesz majd igénybe a kidolgozásuk, majd add össze őket, így megkapod a teljes időintervallumot, amelyet az esszéírásra szükséges szánnod.

Bevezetés

A célkijelölés során meghatározott problémát a bevezetés részben szükséges részletesen bemutatnod. Ügyelj arra, hogy úgy fogalmazz, mintha nem a szaktanárodnak, hanem egy teljesen laikusnak írnád az esszéd. Magyarázd el alaposan, hogy miért az adott problémát választottad és miként keresed rá a megoldást az esszé további részében. Az esszéírás menete nem kötött a különböző részek kidolgozása szempontjából, így a bevezetést akár a munka végére is hagyhatod. Ez azért előnyös, mert a kész művet áttekintve már lesz elegendő információd arról, hogyan dolgoztad fel az adott problémát – az elején ezzel szemben még valószínűleg nincs teljes rálátásod erre.

Tárgyalás

Az esszéírás menetének markáns része a tárgyalás megírása. Ebben a szakaszban fejted ki a problémát. Érdemes több oldalról körüljárnod az adott témakört. Ne csak a tankönyvedre, jegyzeteidre támaszkodj, keress egyéb forrásokat is! Akár az interneten, akár az oktatási intézmény könyvtárában is találhatsz olyan forrásanyagokat, amelyek segítségedre lesznek az esszé megírásában. Ne feledkezz meg a megfelelő hivatkozások alkalmazásáról sem. Már az esszéírás menetének kezdetén nézd meg, hogy milyen hivatkozásmegjelölést várnak el, és következetesen alkalmazd.

Befejezés

Az esszéírás menetének utolsó előtti lépése a befejezés megírása. Ebben a szakaszban foglald össze a tárgyalásban kifejtett gondolatokat. Röviden leírhatod saját véleményedet is, és ne felejtsd el levonni a következtetéseket!

Ellenőrzés

Mi más lehetne az esszéírás menetének utolsó lépése, mint az ellenőrzés? Lehet jelentéktelennek tűnik, de rendkívül fontos! Esszéd átolvasása során figyelj a helyesírásra és a nyelvhelyességre. Ha valamilyen fontos gondolat kimaradt a művedből, akkor az ellenőrzés során még hozzáadhatod. Ha mindent rendben találsz, akkor pedig nincs más hátra mint, hogy beadd a kész esszét.

Ugye, nem is olyan bonyolult az esszéírás menete? Ha segítségre van szükséged, akkor bátran fordulj hozzánk!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd