A statisztikai elemzés szabályai – ezeket tartsd be

A statisztikai elemzés gyakran a kutatás, szakdolgozat egyik leginkább rettegett része. Sokan félnek az esetleges buktatóktól és az apró, de nagy pontatlanságokhoz vezető hibáktól. Ha azonban a statisztikai elemzés szabályai lebegnek a szemed előtt, meglátod: a statisztika inkább megbízható eszköz lesz a kezedben, mint aknamező a sikered útján.

Statisztikai elemzés szabályai: nagyban függnek attól, melyik eljárást választod

 

A nulladik lépés mindenképp az legyen, hogy a hipotézised ismeretében kérj tanácsot a konzulensedtől: milyen típusú statisztikai elemzés lenne ideális a Te kutatási célodhoz?

 

A statisztikai elemzés szabályai pontos ismeretéhez fontos tudni, hogy két fő eljárás típust különböztetünk meg:vannak leíró, és vannak matematikai statisztikai eljárások. A leíró eljárások közé tartozik többek között a csoportosítás, a kategorizálás, a középérték számítások és a szóródás számítások; a matematikai statisztikai módszereken belül pedig különbözőségvizsgálatok és összefüggésvizsgálatok közül választhatunk.

 

Statisztikai elemzés szabályai: egy jó program sokat segít

 

Lényeges lépés, hogy kiválasszuk azt a statisztikai programot, amelyet használni fogunk az elemzés során. A legnépszerűbbek az Excel, az SPSS, az eViews, a Matlab és a Polystat. Annak érdekében, hogy a statisztikai elemzés szabályai a lehető legkevésbé jelentsenek gondot, azt válaszd, amelyiknek használatában a legtöbb tapasztatod van. Természetesen, ha egy jól ismert program használatában elakadnál, akkor sem szégyen segítséget kérni.

 

Statisztikai elemzés szabályai: így kezeld az adatbázist

 

A statisztikai elemzés szabályai közül az egyik legfontosabb, hogy alaposan előkészítsd az adatbázist. A helyzet az, hogy a legtöbb energiát ebbe a fázisba kell fektetni: ha jól csinálod, az elemzés kis túlzással (és nagy odafigyeléssel) már gyerekjáték lesz.

 

A statisztikai elemzés szabályai szerint ezt a folyamatot érdemes az adatbázis tisztításával kezdeni: ekkor győződsz meg arról, hogy minden adatod értékelhető és felhasználható-e. Különösen figyelj oda a hiányos adatsorokra és a duplikációkra!

 

Ha ez megvan, haladhatsz tovább az adatok kódolásával. Ezt a legkönnyebben úgy kivitelezheted, ha mintát készítesz, amely alapján a szöveges adatokokat számokká tudod alakítani.

 

Amikor már csak a releváns, értékes adataid maradtak, amelyeket megfelelően kódoltál, véglegesítsd az adatbázist egy átlátható táblázatban!

 

Statisztikai elemzés szabályai: szemléltess jól!

 

Gratulálunk, a nehezén túl vagy: jöhet az elemzés! Tanulmányozd az eljárás módszereit, amelyet a folyamat elején a konzulenseddel közösen kiválasztottál. Ügyelj arra, hogy következetesen végigmenj a lépéseken, attól függően például, hogy a regresszió számítás, a pont és intervallumbecslés, vagy a korreláció számítás módszerét alkalmazod-e.

 

Bár ez nem tartozik szigorúan a statisztikai elemzés szabályai közé, de mindenképp plusz pont, ha a kapott adataidat látványosan szemlélteted – például grafikonokkal, táblázatokkal.

 

A statisztikai elemzés szabályai még mindig labirintusnak tűnnek? Ne aggódj, a Dolgozatírás felkészült csapata segít: vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd