A legjobb statisztikai elemzés minta

A szakdolgozatod legfontosabb része a primer kutatás, amely során egy adott kérdésre, vagy kérdés csoportra keresed a választ. Mivel primer kutatást végzel, valószínűleg az általad meghatározott paraméterekkel nincs jelenleg elérhető másik – szekunder – kutatás, így különösen fontos, hogy hogyan elemzed kutatásod során megszerzett adatokat. A statisztikai elemzés kiváló módszer, ha az egész populációra vetítve szeretnél következtetéseket levonni. Most elhoztuk neked a legjobb statisztikai elemzés mintát, hogy ne hagyj ki egyetlen fontos lépést sem az elemzés során!

Statisztikai elemzés minta #1 lépés: a kutatás céljának felállítása

Ahhoz, hogy statisztikai elemzést végezhess, nagyon fontos a kutatás céljának megfelelő módon történő felállítása. Tulajdonképpen a statisztikai elemzés mintánk nulladik lépéseként is tekinthetsz a kutatás céljának felállítására. Ha megvan a cél, megfogalmazhatod a kutatási kérdéseket is, így pontosan tudod, hogy mit fogsz kutatni és ennek megfelelően tervezheted meg a kutatás részleteit.

Statisztikai elemzés minta #2 lépés: a kutatási módszer meghatározása

Mindig olyan kutatási módszert érdemes választani, amellyel a leghatékonyabban vizsgálható az adott kérdéskör. A kérdőíves, a mélyinterjús és a megfigyeléses módszer a legnépszerűbb kutatási módszerek közé tartozik, de akár kísérletet is alkalmazhatsz, amennyiben a téma megkívánja. A statisztikai elemzés sarkalatos pontja az adatok kódolásában rejlik, így bármely olyan kutatási módot alkalmazhatsz, mely adatait képes vagy kódolni. Az adatok kódolására a #5 lépésnél még visszatérünk.

Statisztikai elemzés minta #3 lépés: a kutatás elvégzése

A kutatási módszer meghatározását követően a kutatás előkészítése, majd elvégzése következik. Szánj kellő időt az előkészítésre, hiszen csakis így fog kördülékenyen menni maga az adatfelvétel, azaz a kutatás elvégzése.

Statisztikai elemzés minta #4 lépés: az adatbázis tisztítás

A vizsgálódás során nyert adatok feldolgozásának első lépése az adatbázis tisztítás. Ezt követi az adatok kódolása és az adatbázis elkészítése. Az adatbázis tisztítás során először vizsgáld meg a kinyert adatok értékelhetőséget. Például, ha a kérdőíves módszert választottad, akkor előfordulhat, hogy valaki félig kitöltött kérdőívet adott be, vagy duplikáció keletkezett, azaz egy személy kétszer (vagy többször) is beadta válaszait. Ezek a hibák torzíthatják az eredményeket, így érdemes kiküszöbölnöd őket.

Statisztikai elemzés minta #5 lépés: az adatok kódolása

Az adatok kódolása nem más, mint a szöveges válaszok számokká alakítása. Ez azért lényeges lépés, mert a statisztikai programok nem képesek a szöveges -főleg a nyílt kérdésekből származó eltérő- válaszok értékelésére, csupán számokkal képesek dolgozni. Minden válaszhoz rendelj egy számot, azaz kódold az adatokat, mielőtt még tovább lépnél a statisztikai elemzés minta #6 lépésére.

Statisztikai elemzés minta #6 lépés: az adatbázis készítése

Az adatbázis készítés során tulajdonképpen a kódolt adatok strukturálása történik. Az adatbázis sorokból és oszlopokból épül fel: az oszlopok a változókat, míg a sorok pedig a válaszokat tartalmazzák.

Statisztikai elemzés minta #7 lépés: a statisztikai eljárások kiválasztása

Ha már rendelkezel megfelelően összeállított adatbázissal, akkor kiválaszthatod az alkalmazni kívánt statisztikai eljárást. A legkedveltebb módszerek közé tartozik a regresszió számítás, a pont és intervallumbecslés, illetve a korreláció számítás. Az, hogy melyik módszerre érdemes voksolnod, nagyban függ a témádtól és a kapott adatokról, így statisztikai elemzés mintánkban általánosságban ismertetjük a lehetőségeket.

Statisztikai elemzés minta #8 lépés: a statisztikai program kijelölése

A legkedveltebb statisztikai elemző programok közé tartozik az SPSS, az eViews, a Polystat, a Matlab és az Excel. Ahogyan a statisztikai eljárás kiválasztása, úgy a megfelelő program kijelölése is nagyban függ a statisztikai elemzés egyéb paramétereitől. Érdemes e téren kikérned szaktársaid, konzulensed véleményét is.

Statisztikai elemzés minta #9 lépés: az eredmények ismertetése

Statisztikai elemzés mintánk utolsó lépése az eredmények ismertetése, mely lényeges része szakdolgozatodnak. Alkalmazz táblázatokat és diagramokat is az eredmények vizuális szemléltetéséhez, de mindenképp fejtsd ki írásban is a kimenetelt.

Bízunk benne, hogy statisztikai elemzés mintánk segítségével könnyedén felépíted kutatásod! Ha kérdésed adódott, segítségre lenne szükséged, keress minket elérhetőségeink egyikén!

Kérdőív elemzés írása: nem tudod, hogy kezdj neki? Segítünk!

Kérdőív elemzés minta; így építsd fel az elemzésed

A leghatékonyabb kérdőív készítés minta lépésről lépésre!

Kérdőív kiértékelése dolgozatban vagy szakdolgozatban: mire figyelj oda!

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd