Így építsd fel a házi dolgozatod – házi dolgozat minta

A középiskolai beadandó dolgozatokhoz képest a főiskolai és egyetemi házi dolgozatok sokkal kötöttebbek, előre meghatározott részekből épülnek fel. Az alábbiakban egy házi dolgozat mintát mutatunk be, hogy biztosan ne hagyj ki egy olyan elemet sem, amellyel rendelkeznie kell a beadandódnak.

Házi dolgozat minta, azaz így építsd fel dolgozatod:

  • Címoldal
  • Tartalomjegyzék
  • Bevezetés
  • Szakirodalom feldolgozása fejezetekre bontva
  • Primer kutatás feldolgozása fejezetekre bontva (házi dolgozat esetében csak ritkán kérnek primer kutatást)
  • Összefoglalás és javaslattétel
  • Hivatkozásjegyzék

A felépítés tekintetében sok hasonlóságot mutat a házi dolgozat a szakdolgozattal. A különbség a beadandó hosszában rejlik, illetve a primer kutatás az, amely a szakdolgozatból aligha hiányozhat, ám a házi dolgozatban többnyire nem kötelező elem.

Címoldal

Házi dolgozat mintánk első eleme a címoldal, ahol fel kell tüntetnünk a nevünket, szakunkat, a szeminárium nevét, amelyre a dolgozatot készítjük, az oktatási intézmény nevét és a házi dolgozat készítésének évét. Sok esetben a címoldalon szereplő adatok elhelyezéséhez mintát is biztosít az oktató, így érdemes figyelni arra, hogy a követelményeknek megfelelően készítsük el.

Tartalomjegyzék

Akár, ha csak 5 oldalas házi dolgozatról van szó, akkor is érdemes tartalomjegyzéket készíteni, hiszen segítségével könnyedén áttekinthető a dolgozat struktúrája, azonnal látszik az oktató számára, hogy milyen fejezetekből épül fel a mű, és könnyedén az egyes részekre ugorhatunk. A tartalomjegyzék készítésekor automatikus jegyzéket hozzunk létre, hiszen így, ha később változtatunk is a fejezetek címein, hosszán, elég csak frissítenünk a jegyzéket, illetve a navigáció is működni fog egyetlen kattintással.

Bevezetés

A házi dolgozat bevezetés részében írjuk le, hogy miért az adott témát választottuk, mi a célunk a dolgozattal. Ez az a része a műnek, ahova bátran leírhatjuk saját véleményünket, személyes meglátásunkat is. A bevezetésen kívül az összegzés a másik ilyen fejezet, a házi dolgozat többi részében kizárólag a szakirodalomra szabad támaszkodni.

Szakirodalom feldolgozása

A házi dolgozat mintánkban szereplő elemek közül a szakirodalom feldolgozása az egyik legfontosabb – ez a legterjedelmesebb rész az egész műben. Házi dolgozatok esetében általában az oktató biztosít ajánlott irodalmat. Ha esetleg olyan irodalom is szerepel a listán, amelyet maga az oktató írt, akkor plusz pontot szerezhetünk, ha felhasználjuk dolgozatunkhoz. Érdemes mindél több oldalról körüljárni a témát, minél több szakirodalmat felhasználni dolgozatunkban, hiszen ez mutatja meg leginkább, hogy mennyit foglalkoztunk a témával. A hivatkozás fontos része a házi dolgozatnak, így minden esetben hivatkozzunk a felhasznált forrásra.

Primer kutatás feldolgozása

Bár házi dolgozat mintánkban szerepel a primer kutatás feldolgozása, -míg szakdolgozatban és TDK dolgozatban szinte kivétel nélkül kötelező elvégezni-, házi dolgozatok esetében jellemzően ez nem elvárás. Ha mégis kéri az oktató, akkor válasszunk olyan kutatási módot, amely a leginkább illik a témához. Primer kutatást végezhetünk többek között kérdőíves, mélyinterjús vagy megfigyeléses módszerrel. Érdemes utánanézni az egyes módszereknek mielőtt belevágunk a kidolgozásba.

Összefoglalás és javaslattétel

A záró fejezetben foglaljuk össze a legfontosabb eredményeket, amelyeket a házi dolgozat írása során megszereztünk. Írjuk le saját meglátásunkat a téma kapcsán és tegyünk javaslatot a további teendőkre. A javaslattétel növeli a dolgozat értékét, hiszen megmutatja, hogy képesek vagyunk nem csak átfogóan vizsgálni egy témát, de előremutató meglátásokkal is rendelkezünk.

Hivatkozásjegyzék

Nem véletlenül szerepel házi dolgozat mintánk végén a hivatkozásjegyzék, hiszen nem elég a szakirodalom feldolgozása részben hivatkozni a forrásokra. A dolgozat végén hivatkozásjegyzéket kell elhelyeznünk, amely tartalmazza az összes olyan szakirodalmi, internetes és egyéb forrást, amelyet felhasználtunk dolgozatunk megírásához.

Bízunk benne, hogy házi dolgozat mintánk hozzájárul, hogy kiemelkedő dolgozat kerüljön ki a kezeid közül. Ha segíthetünk, kérdésed adódik, bátran vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

 

 

Ajánlatkérés:
+36 1 26Mutasd